Speekselklieren


Speekselklieren produceren speeksel. De functie van ons speeksel is veel belangrijker dan u in eerste instantie misschien zou denken. Vanzelfsprekend zorgt het ervoor dat wij ons voedsel kunnen doorslikken door de mond vochtig te houden. Misschien nog wel belangrijker is dat speeksel ons lichaam bescherming geeft tegen schadelijke stoffen als bacteriën en schimmels. In het speeksel zitten afweerstoffen die actief werken om deze stoffen buiten ons lichaam te houden en/of te neutraliseren. Wist u dat de speekselklieren ongeveer 1 liter per dag produceren?

Waar zitten de speekselklieren?

De speekselklieren bevinden zich in de mondholte. In totaal hebben we 6 grote speekselklieren. De bijoorspeekselklier (achterin de mondholte bij de oren), de ondertongspeekselklier (onder de tong) en de onderkaakspeekselklier (onderin de kaak). Deze grote speekselklieren bevinden zich zowel links als rechts in de mond waardoor het totaal op 6 uitkomt.

Problemen met de speekselklieren

Speekselklieren helpen bij het eten en houden schadelijke stoffen buiten ons lichaam door de afweerstoffen in het speeksel. Er kan echter wel iets mis gaan met de werking van de speekselklieren. Een virus of bacterie kan toch doordringen tot deze klieren waardoor ze ontstoken kunnen raken. Hierdoor kunnen de klieren gaan opzetten en flink pijn gaan doen. Je kunt een vieze smaak in de mond hebben, maar ook koorts krijgen. Slikken kan daarnaast ook problemen opleveren. Een oplossing voor deze problemen is een antibioticakuur.

Andere problemen met de speekselklieren ontstaan als ze verstopt zitten. De klieren kunnen hierdoor geen speeksel meer afgeven. Een droge mond, niet meer kunnen slikken en ziekteverschijnselen kunnen ontstaan. Soms kunnen de klieren ook gaan opzetten of gezwollen raken. Zoals bij alle lichamelijke aandoeningen telt, ga naar de dokter indien er zich problemen voordoen. Als de dokter het vermoeden heeft dat er iets mis is met de speekselklieren kan röntgenonderzoek snel duidelijkheid geven. De exacte behandeling hangt af van de aard van de problemen.